Chleb i sól św. Agaty od ognia ustrzeże chaty

Chleb

Święta Agata pochodziła z Sycylii z szanowanego rodu rzymskiego. Odznaczała się niezwykłą urodą. Żyła prawdopodobnie w latach 235-251, za panowania cesarza Decjusza (249-251), kiedy to doszło do z jednych z najkrwawszych w historii prześladowań chrześcijan. Ona również była ofiarą tych prześladowań. Po okrutnych torturach została spalona na rozżarzonych węglach. Dlatego czczona jest między innymi jako patronką od ognia.

Przetrwało związane z tymi wydarzeniami  przysłowie: „Chleb i sól św. Agaty od ognia ustrzeże chaty”. Na pamiątkę wspomnienia św. Agaty w wielu kościołach w regionie Beskidów pozostał zwyczaj święcenia soli, chleba i wody, które pomagają uświadomić sobie Bożą Obecność we wszystkich obszarach życia. Zwyczaj ten podtrzymujemy w naszej parafii.